Bangladesh Chemical Industries Corporation BCIC Previous Year Question Solution 2018 | Govt Job Preparation

BCIC Assistant Manager Admin - বাংলা সমাধান ও সাধারণ জ্ঞান

BCIC Assistant Manager Admin

🪶 বাংলা সমাধান ও সাধারণ জ্ঞান (Updated 2025)

বাংলা সমাধান

১. কাঁচি কোন ধরনের শব্দ?
উত্তর: তুর্কি

২. ‘হাঙ্গর নদী গ্রেনেড’ উপন্যাসের রচয়িতা কে?
উত্তর: সেলিনা হোসেন

৩. ‘প্রক্ষালন’ শব্দের অর্থ কী?
উত্তর: ধৌত করণ

৪. ‘উজানের কৈ’ বাগধারার অর্থ কী?
উত্তর: সহজলভ্য

৫. ‘ঘটিরাম’ বাগধারার অর্থ কী?
উত্তর: অপদার্থ

৬. ‘পাতক’ শব্দের অর্থ কী?
উত্তর: পাপ

৭. ‘কিশলয়’ শব্দের অর্থ কী?
উত্তর: কচি পাতা

৮. কোন বানানটি সঠিক?
উত্তর: বাল্মীকি

৯. কোন বানানটি সঠিক?
উত্তর: আদ্যাক্ষর

১০. ‘উচাটন’-এর বিপরীত শব্দ কী?
উত্তর: প্রশান্ত

General Knowledge (Updated 2025)

৩১. Which country is the largest producer of natural gas?
Answer : Russia

৩২. European Union has how many member states?
Answer: 28

৩৩. The FIFA World Cup 2026 will be hosted by—
Answer: USA, Mexico, Canada

৩৪. Gatwick Airport is located in—
Answer: London

৩৫. Dublar Char is situated in—
Answer: Sundarban

৩৬. Who is the current Prime Minister of Canada?
Answer: Mark Carney

৩৭. Which country is completely surrounded by South Africa?
Answer: Lesotho

৩৮. What is the capital city of New Zealand?
Answer: Wellington

৩৯. What is the name of the new multilateral development bank initiated by China?
Answer: Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)

৪০. In Bangladesh, which organization is responsible for inspecting factories?
Answer: DIFE (Department of Inspection for Factories and Establishments)

৪১. Durand Line separates which two countries?
Answer: Pakistan & Afghanistan

৪২. In the USA, how many electoral votes does a president need to win?
Answer: 270

৪৩. What is the maximum money a candidate can spend for an election in Bangladesh?
Answer: 25 Lakh (২৫ লক্ষ টাকা)

৪৪. The largest museum in the world is—
Answer: Louvre Art Museum

৪৫. The most populous city in the world is—
Answer: Tokyo

৪৬. The North Pole of the earth is located in—
Answer: The Arctic Ocean

৪৭. How many districts are there in Mymensingh Division?
Answer: 4

৪৮. What is SRO?
Answer: Statutory Regulatory Order

৪৯. Catalonia is a region of—
Answer: Spain

৫০. Journalist Jamal Khashoggi was a citizen of—
Answer: Saudi Arabia

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url